Tánctanárokat, jógaoktatókat, hasonló edzők sorban kerestek meg, mert a felnőttképzési törvény által kiváltott riadalom kellően hatott rájuk. 

Az adónem (www.adonem.hu)  könyvelőiroda utánajárt és mivel igazán ködösre sikerült a törvény állásfoglalást kért, hogy lássuk a tánctanárokat, jógaoktatókat, hasonló edzőket mennyire súlytják a kötelezettségek.

Röviden: Nem kell aggódni, a tánctanárok többségét nem érinti a kötelezettség.

Íme az állásfoglalás:

"A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Fktv.) 2020. január 1-jével, illetve 2020. július 1-jével hatályba lépett módosításával kapcsolatos, a Innovációs és Technológiai Minisztérium Ügyfélszolgálatához megküldött kérdéseire az alábbi tájékoztatást adjuk.

Az Fktv. 1. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontjában foglaltak szerint felnőttképzési tevékenységnek minősül, tehát az Fktv-t kell alkalmazni a szervezett célirányos kompetenciaalakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatásra és képzésre. Így minden olyan képzés felnőttképzésnek minősül, amely megfelel e kritériumoknak, tehát kompetenciaalakításra és kompetencia-fejlesztésre irányul és szervezetten valósul meg. A törvényi szabályozás a kompetenciát is meghatározza, így – az Fktv. 2. § 7. pontja szerint – kompetencia az olyan ismeretek, kézségek és képességek összessége, amely által a személy egy adott területen képes meghatározott döntésen és a megvalósításon alapuló eredmény elérésére.

E szabályozás alapján álláspontunk szerint csak olyan tánctanfolyamok tartoznak az Fktv. hatálya alá, amelyek által a személy egy adott területen képes meghatározott döntésen és a megvalósításon alapuló eredmény elérésére, tehát például a tanfolyam táncversenyre készít fel, vagy táncoktatókat képez. Egyéb táncórák, tánctanfolyamok álláspontom szerint a szabadidő eltöltését célzó, a közérzetet- és életminőséget javító tevékenységeknek minősülnek.

A tarotkártya, illetve a horoszkópkészítő tanfolyam - a fentiek alapján - ugyancsak nem minősülnek felnőttképzési tevékenységnek, inkább az érintett személy meglévő készégeinek, képességeinek segítségével megvalósuló, önismeretet segítő tevékenységeknek."

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Szakképzési Szabályozási és Intézményirányítási Főosztályról
a főosztályvezető asszony megbízásából a vezető-kormánytanácsos aláírásával

 

Hírlevél

Legyen mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Feliratkozás Mizu Könyvelőiroda hírlevele hírcsatornája csatornájára

A felnőttképzési törvény módosításáról

 
 
 
▲ Teteje